divendres, 5 de juliol del 2013

Escola d'estiu de Rosa Sensat "L'equitat per garantir la igualtat"


El tema general de l'escola d'estiu de Rosa Sensat, ha girat al voltant de l'equitat i la igualtat. Hem assistit a diverses de les conferències que en formaven part, debats que són necessaris per al món de l'educació, també de l'educació popular.

Una ha estat la conferència d'Adela Cortina, el primer dia d'escola. Exposa com entén l'excel·lència de l'educació, entesa com a garantia que tothom té accés al coneixement en un marc d'igualtat d'oportunitats. Reflexió de la que també participa en la presentació la Irene Balaguer, presidenta de Rosa Sensat. En la seva presentació, recorda el paper fonamental de  l'educació a l'hora de forjar el caràcter, essencial a l'hora de viure amb felicitat.

El so és fluix però val la pena veure el vídeo, que per raons que no entenc, no es pot incrustar en aquest blog. El trobareu en aquest enllaç.

D'altra banda, avui divendres ha parlat Joan Subirats a l'escola. La seva ha estat una reflexió sobre el comú i quin és el paper de l'educació en el marc de trencament social en que vivim. 

En destacaria la reflexió sobre l'assistencialisme imperant i la seva influència en l'educació, en la que ha destacat la idea de l'assistencialisme com a eina de preservació de la jerarquia (qui té vs qui no té). Jo afegiria la idea que és necessari que les ONG se situïn en el reconeixement de l'assistència com un marc excepcional, dins l'exigència permanent d'un equilibri que n'eviti l'existència.

D'altra banda, ha fet una reflexió molt interessant al voltant de la responsabilització progressiva de la ciutadania en els afers comuns, que es va produïnt al paral·lelament al reforçament de la idea de bé comú, especialment en l'entorn d'internet i les xarxes socials. En aquest sentit, ha destacat el paper de l'educació com a espai de treball amb múltiples actors que hi incideixen (mestres, alumnes, famílies, associacionisme) i que volen decidir.

El vídeo de Joan Subirats serà visible els propers dies, al canal de Rosa Sensat, a vímeo.

Raimon Goberna
Secretari general de l'Escola Lliure El Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada